onsdag den 12. oktober 2011

fgnkjdfknksdkgjsdfljgdflgjldfjghldhjlkthjkdg

BILLEDANALYSE
AF
DEN GAMLE KONE OG DØDEN

SKREVET AF: JONAS, 9.V
MALET AF: LAURITS ANDERSEN RING

Præsentation:
Billedet heder ”Aften. Den gamle kone og døden.”, og er malet af Laurits Andersen Ring, eller som han bedre er kendt som, L.A. Ring. Det er malet i ”Det Moderne Gennembrud”, og billedet kendetegner også meget den tid, ved at det er meget realistik og lidt deprimerende malet. Maleriet er fra 1887. Det, som vi ser på billedet, er en gammel dame der sidder oven på en stor pose, midt ude på en grusvej. Hun har sort beklædning, og et meget beskidt hvidt forklæde på. Grusvejen går lige gennem en mark, så man kan se, at hun sidder ved et meget ødet sted. Det, der gør billedet specielt, er at man kan se et skelet, som der nærmest er gemt i billedet. Skelettet kommer oppe fra den meget skyet himmel.

Formen:
Det er et normalt perspektiv billedet bruger. Lige i midten af billedet, vil man se, at der er en lille belysning, i de ellers meget grå skyer, som er i centrum. En ting, det kunne vise, er, at der er lys i enden af tunellen for damen, at måske kommer hun i himlen, fordi hun har ledt et godt liv. Det er dog kun en teori. Hvis man laver det gyldne snit, vil man se, at det er kvinden og skelettet, der er i fokus. Især deres ansigter er meget i fokus, og det giver mening, fordi man kan se meget af meningen i billedet, i både den gamle kones og skelettets, eller rettere Dødens, ansigt. Hun ser meget træt og trist ud, næsten som om, hun er klar til at dø. Det er meget kolde farver, som han bruger. Det ligner at vinden blæser, og at det måske er Efterår. Græsset er ikke grønt, hvilket jeg også tror, betyder noget. Jeg har nemlig set andre billeder, bl.a. ”Barnemordet”, hvor græsset også var mere mørke grønt, end lysegrønt. Både det her maleri, og ”Barnemordet”, er jo meget deprimerende, så det kan være at malerne prøver at undgå de lyse og varme farver. Den eneste varme farve, er det gule lys, som der er helt i baggrunden af billedet. Det er et oliemaleri, og billedet er af genren ”Socialrealisme”.

Indhold:
Jeg har søgt lidt efter information på maleriet, og fundet ud af, at maleriet er blevet inspireret af Henrik Pontoppidans' novelle, ”Knokkelmanden”. Novellen handler om et ægtepar, som har arbejdet hårdt hele deres liv, for at få betalt lånet på deres gård tilbage. Da de så endelig blev gældfrie, døde konen. Så, efter hvad jeg har fundet frem til, er det konen fra novellen, som er på maleriet. Handlingen på billedet, er altså en nedslidt gammel kone, som der lige tager lidt hvile, efter en hård dag. Man kan se at hendes tøj er beskidt. Hun ser meget træt ud i ansigtet. Og, som jeg tidligere har nævnt, ligner det næsten, at hun er klar til at dø. Hun har simpelthen arbejdet for hårdt gennem sit liv. Skelettet i billedet skal forestille døden. Handlingen i maleriet er, altså en gammel kone, som der venter på døden. Lidt ligesom titlen henviser til. Jeg tror også, at de grå skyer har en mening, nemlig at henvise til dødens ankomst.

Ingen kommentarer: