fredag den 7. oktober 2011

fjkdekhggf

FYSIKRAPPORT

Lavet af: Jonas
Makker: Rasmus


AFMAGNETISERING AF SØM











FORMÅL:
Formålet ved forsøget er, at se hvor lang tid det tager at afmagnetisere jern, eller rettere finde curiepunktet af jern.

TEORI:
Jerns Curiepunkt er 770 grader celsius. Curiepunktet er den temperatur, hvor et stof bliver afmagnetiseret. Jernets molekyler, skulle efter sigende, bevæge sig så hurtigt, når det når til 770 grader celsius, at Jernet ikke længere kan holde styr på de små magneter inde i den, og derved blive afmagnetiseret.

Apparatur:
Dette er de følgende ting, som vi har brugt til forsøget:
-Stativ
-Gasbrænder
-Stativmuffe
-Snor
-Stangmagneter
-Tape
-Kobbertråd
-Søm

Forsøgopstilling:

Billede af opstillingen på næste side.


































Forsøgsbeskrivelse:
Man stiller et stativ på et bord, og sætter en Stativmuffe fast på stativet. Så hænger man Kobbertråden fast på stativmuffen, mens man taper de to Stangmagneter sammen, Nordpol mod Nordpol, Sydpol mod Sydpol. Man binder så et søm fast på Kobbertråden, og sætter Sømmet tæt på de to stangmagneter, så sømmet bliver tiltrukket af dem. Man finder så en gasbrænder, og tænder den. Man peger den op mod sømmet, og venter på at sømmet vil nå sit curiepunkt, og altså blive afmagnetiseret.

Måleresultater:
Vi forsøgte at nå Curiepunktet på sømmet fire gange, og fik disse resultater:
Første gang tog det 48 sekunder for sømmet at nå sit Curiepunkt, anden gang tog det 44 sekunder, tredje gang tog det 45 sekunder, mens fjerde og sidste forsøg tog kun 35 sekunder.

Fejltagelser:
Man kunne have lavet den fejltagelse med at stille stangmagneterne op, i stedet for at ligge dem på fx en maskine, som vi har gjort på billedet. Så snart sømmet bliver tiltrukket af stangmagneterne, ville stangmagneterne jo falde ned og sømmet ville allerede dér, være afmagnetiseret. På den måde, ville det være umuligt at finde Curiepunktet.

Konklusion:
Vores mål i starten blev opfyldt. Vi fandt ud af, hvor lang tid det tog for Jern at blive afmagnetiseret. Det tog jo omkring de 40 sekunder. Jeg tror endda, at hvis vi havde fortsat, kunne det går endnu hurtigere med at finde Curiepunktet. Fjerde forsøg var jo en 10 sekunder hurtigere, end de tre første.
Mere er der egentlig ikke at sige til denne fysikrapport.

Ingen kommentarer: